X
 
 
Skulpturparken

Falsterbonäsets skulturpark finner du vid strandpromenaden i Höllviken utmed väg 100 mot Ljunghusen, Skanör och Falsterbo. Det består av fem stora bronsskulpturer på socklar av skånsk granit. Konstnär är den världskände svenske skulptören Gudmar Olovson.

Gudmar Olovson, som arbetar med klassisk skulptur har haft flera internationella uppdrag. Bland hans verk finns byst av den franske presidenten Charles de Gaulle och av den förre påven Johannes Paulus II. Även den svenske kungen Carl XVI Gustaf har suttit modell för Gudmar Olovson.

I Fjällbacka finns en byst av den svenska filmstjärnan Ingrid Bergman. Skulptörens mest kända verk i offentlig miljö är Les deux arbres, som står i Bois de Bologne i Paris. Denna skulptur pryder nu också Falsterbonäset.

Skulpturparken är den största installationen av klassisk skulptur i Sverige sedan Carl Milles dagar. Det blir också Gudmar Olovsons mest omfattande verk för offentlig miljö.

Skulpturerna visar det mänskliga livet

Skulpturerna är en svit med det mänskliga livet som tema:

  • början
  • bevarandet
  • kärleken
  • sammanlänkandet av världens folk och överförandet av kunskap
  • flykten

Stiftelsen Allan och Bo Hjelt gjorde parken möjlig

Stiftelsen Allan och Bo Hjelt har gjort installationen ekonomiskt möjlig och har med denna donation sett till att Vellinge kommun kan ståta med ett av Sveriges mest magnifika landmärken. Skulpturerna är skänkta till minne av Bo Hjelts mammas lyckliga dagar i Falsterbo. Vellinge kommuns bidrag har varit att gjuta och köpa in de fem socklar som skulpturerna står på.

Läs mer om Bo Hjelt på stiftelsens webbplats

Kassandra av Peter Mandl

Längs väg 100 i Höllviken står även den ståtliga skulpturen "Kassandra" som tycks vara formad av havets vindar och vågor.

Namnet Kassandra kommer från den grekiska mytologin där Kassandra var en trojansk prinsessa som kunde se in i framtiden. Skulpturen är gjord av konstnären Peter Mandl och kom på plats 1999.

Kartan kräver att Javascript är aktivt i din webbläsare för att visas.